maanantai 11. kesäkuuta 2012

Raparperipiirakka karpisti


Raparperi on ihanaa! Ja raparperipiirakka, se nyt vain kuuluu alkukesään. Leivontarintamalla on itselläni ollut vähän hiljaista viime aikoina, mutta viime sunnuntaina vain tiesin, että nyt olisi sen aika: karppikokeilu raparperipiirakasta.

Karppisiskot pitävät mainiota ja elämänläheistä blogia vähähiilihydraattisesta elämäntavasta ja heidän sivuiltaan löysinkin raparperipiirakan ohjeen. Mantelinen pohja, hmm, se sopii varmasti mainiosti raparperiin!

Koska leipominen on hauskaa ja "reseptologia" vie mennessään, tein siskosten reseptiin pienen muutoksen. He olivat nimittäin käyttäneet pohjassa mantelijauhetta. Omista kokeiluistani varsinkin leipomista käsittelevää artikkeliani varten kuitenkin tiedän, että mantelijauhe yksinään ei välttämättä tuota optimaalista taikinaa, sillä se ei juurikaan sido nestettä itseensä. Siksi laitoin taikinaan osaksi vähärasvaista mantelijauhoa, jossa siis on enemmän kuitua verrattuna jauheeseen. Se siis sitoo nestettä paremmin itseensä kuin mantelijauhe yksinään. Lopputulos oli toki mureneva, mutta tällaiseksi piirakaksi aika passeli!

Pohja:

125g voita
0,5 dl karppisokeria (erytritoli)
1 muna
1 dl mantelijauhoa (osa rasvasta poistettu, itselläni kaapista löytyy Ölmühle-merkkistä)
2 dl mantelijauhetta
1 tl leivinjauhetta

Sulata voi. Vatkaa karppisokeri ja voi vaahtomaiseksi sähkövatkaimella. Lisää muna ja vatkaa hyvin. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää joukkoon.

Täyte:

n. puoli litraa raparperia
2 dl kermaviiliä
1 dl karppisokeria (erytritoli)
1 muna
hyppysellinen aitoa vanilja-jauhetta

Laita tilkka vettä kattilaan ja anna raparperipalojen pehmentyä siinä. Riko kananmunan rakenne kulhossa ja lisää siihen karppisokeri, muna ja vanilja. Anna seisoa hetken aikaa (karppisokeri liukenee taikinanesteeseen) ja lisää sitten joukkoon raparperit.

Levitä taikina voideltuun vuokaan ja kaada päälle täyte. Paista 175 asteessa n. 20-25 minuuttia. Anna piirakan jäähtyä ja tarjoile.

Kiitos reseptistä Karppisiskoille!

Näinhän sille piirakalle sitten kävi (hyvin nopeasti)! Kuvasta näkee kuitenkin vähän pohjan rakennetta - murea mutta pysyi silti hyvin kasassa. Seuraavalla kerralla lisäisin ehkä kuitenkin vielä hippusellisen psylliumia rakenteen parantamiseksi.


3 kommenttia:

  1. Ihan mahtavuutta! Oliskohan ihan parhaan makunen karppileivonnainen tämä raparperikeeki =) Mä laitoin n. 1 rkl psylliumia ja mantelijauheen laitoin hienommaks sauvasekottimella. karppisokerinkin oon käyttäny tehosekottimes kun en muuten tykkää siitä sokerin koostumuksesta. kermaviilin korvasin kermarahkalla. oon ihan myyty! piirakka opn ihanan kosteaa ja mukava koostumus muutenkin! taidanki mennä ottamaan vielä toisen palan =) Kiitos ohjeesta! terkuin: Liisa

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Liisa, että kokeilit reseptiä ja tulit kertomaan siitä! Ja nuo kaikki variaatiot on todella mukava kuulla, ne vievät reseptiä eteen päin :)

      Poista
  2. Kuulostaa muuten hyvältä mutta millä voisin korvata kananmunan kun sitä ei voi avokki syödä? :/

    VastaaPoista

Heräsikö ajatuksia? Pienikin kommenttisi tekee minut iloiseksi :-)